URL Bank
Image default
Business

Functies van riet

Riet staat onder andere bekend om hoe veelzijdig het is. Toch is de vorm waarin we riet het meeste terugzien, een rietendak. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat er nog veel meer toepassingen zijn voor riet dan alleen maar rietdekken. Zo zijn er verschillende meubels en accessoires welke vaak van riet gemaakt worden. In dit artikel lees je meer over riet en de dingen waarvoor het gebruikt kan worden. 

 

Riet is te herkennen aan de lichtbruine, gevlochten constructies. Deze zie je vooral terug in manden en stoelen of krukken. Tegenwoordig is riet weer helemaal in en je ziet dus ook weer steeds meer meubelen terug van riet. Zo hebben veel mensen tegenwoordig een heel rieten bankstel in de tuin staan. In andere landen, met name in landen waar het warm is, gebruiken ze ook veel riet. Hier vinden ze het niet alleen mooi, maar heeft het ook nog eens nut. Riet is namelijk perfect materiaal om lucht door te laten en te ventileren. Wanneer het erg warm is komt dit goed van pas. 

 

Je ziet riet voornamelijk voorkomen in Noord-Amerika en het is een zeer sterke plant. In principe kun je het overal verbouwen en ook in Nederland komt het erg veel voor. Rietplanten kunnen wel drie meter hoog worden! Bovendien is het riet erg flexibel, ondanks de ronde constructie die het riet een stevige vormgeving geeft. 

 

Om meubels te kunnen maken van riet is het nodig om het materiaal te vlechten. Het vlechten maakt het riet nog sterker dan het al is en is mogelijk vanwege de flexibiliteit van het riet. Het vlechten biedt het riet kleine openingen waar lucht doorheen kan waaien. Ook kan er sneeuw en regen door deze openingen vallen. Dit is gunstig, want dan blijft het niet op je meubilair liggen. Zo kan je rieten tuinset ook in winter gewoon buiten blijven staan.