URL Bank
Image default
Home and Garden

De verrassende mogelijkheden van bamboeparket

Bamboe is met recht een bijzondere soort binnen de parketvloeren. Bamboe is immers geen hout- of boomsoort, maar een grassoort. Een opvallend gegeven. Bamboeparket laat zich desondanks uitstekend lenen als duurzame vloerbedekking.

Ecologisch

De meest omvangrijke bamboesoort genaamd reuzenbamboe, kan liefst 45 centimeter per dag groeien. Deze plant groeit dus zienderogen. De grassoort bamboe groeit op uitzonderlijk hoog tempo. Binnen enkele maanden groeien zij eenvoudig tot meters in de hoogte. Bamboe heeft dan ook maar vijf jaar nodig om te ‘verhouten’, daar veel boomsoorten er makkelijk twintig jaar over doen. Daar komt bij dat de grassoort ook weer snel teruggroeit, vergelijkbaar met normaal gras.

Interessante eigenschappen

Bamboe kan dus gerust ecologisch en duurzaam worden genoemd. De interessante eigenschappen houden daar echter niet op. Zo is een bamboevloer zeer sterk en gehard en in bepaalde gevallen een meer dan geschikt alternatief ten aanzien van andere houten vloeren. Het hout van bamboe is bijvoorbeeld harder van aard dan het stugge eikenhout. Bovendien laat bamboe warmte prima door en is het zeer resistent tegen vocht. Bamboeparket zet dan ook bijna niet uit of krimpt amper tot niet.

Gedegen onderhoud loont

Van belang voor een bamboeparket is het onderhoud. Gedegen en regelmatig onderhoud maakt een groot verschil. Wanneer een bamboevloer met zorg onderhouden wordt, is de slijtage op de vloer bijna te verwaarlozen. Passend voor het onderhoud zijn speciaal voor bamboe ontwikkelde oliën en laksoorten. Bamboehout wordt op diverse manieren afgewerkt. Polish voor parketten geeft een beschermend laagje. Er bestaan ook vloeroliën voorzien van een speciaal onderhoudssysteem, met als basis sojavetten en kokoselementen.

https://www.parket-winkel.be